
انواع آبکاری طلا و جواهر
آب کاری طلا تکنیکی است که سالیان سال است میان طلاسازان و طلافروشان مرسوم است. فرض کنید به مرور زمان رنگ انگشتر، گردنبند یا دستبند شما کمی کدر شود در این صورت زیبایی اولیه را ندارد. در این شرایط شما میتوانید با مراجعه به یک طلافروشی نسبت به آبکاری زیورآلات طلای خود اقدام کنید. حتی میتوانید به جواهرات نقره خود با آبکاری، یک روکش رزگلد یا زرد بیفزایید.
آبکاری یا پوششکاری Electroplating که با عنوان روکش کردن Plating هم شناخته میشود، فرآیندی است که از طریق جریان الکتریکی صورت میپذیرد. به عبارت دیگر آبکاری طلا به فرآیندی گفته میشود که در آن یک قطعه از زیورآلات با یک لایه نازک طلا روکش میشود. این زیورآلات میتوانند از جنس طلا یا فلزات دیگر باشند و به واسطه روشی به نام الکترولیز، روکش میشوند.
آبکاری میتواند دلایل مختلفی داشته باشد. از جمله افزایش مقاومت آن در مواجهه با عوامل جوی و در برابر خوردگی و سایش . یا با اهداف زینتی انجام میشود. تا مجددا درخشش و جلای اولیه را به دست آورد.
گاهی آبکاری طلا روی فلزات دیگر مثل جواهرات نقره صورت میگیرد.تا هم زیباتر شود و از سوی دیگر به خاطر رسانایی بالای طلا، قطعه را در برابر حرارت، هوا، مواد شیمیایی و در نتیجه اکسیداسیون و خوردگی مقاوم میکند.
زیورآلاتی که از جنس طلا نیستند اما روکش طلا دارند با حک کردن حروف GP، مخفف عبارت Gold Plating یا روکش طلا مشخص میشوند.
چگونگی آبکاری طلا
همانطور که گفتیم برای قرار دادن روکش طلا روی فلزات مورد نظر از روشی به نام الکترولیز استفاده میشود. در این روش فلز مورد نظر را در یک محلول خاص قرار داده و به آن جریان الکتریکی وارد میکنند. با برقراری جریان الکتریکی کاتیونهای فلز (یونهای مثبت) روکش طلا را به خود جذب کرده و طلا مانند یک پوشش به فلز میچسبد.
به طور کلی آبکاری طلا علاوه بر اینکه باعث زیبایی، درخشش، و جلوه طلا میشود مقاومت فلز را نیز بالاتر میبرد و از خراشیدگی و رنگپریدگی جلوگیری میکند. به همین دلیل است که در فرآیند آبکاری همواره از فلزات درخشان و مقاوم مانند طلا، مس یا رودیوم استفاده مینمایند.
انواع روشهای آبکاری طلا
آبکاری طلا به چندین روش انجام میشود که از مهمترین آنها میتوان به روشهای زیر اشاره کرد:
- آبکاری طلا تزئینی یا سیانیدی
- آبکاری طلا اسیدی
- آبکاری طلا آلیاژی
- آبکاری طلا سولفیتی
آبکاری طلا سیانیدی (تزئینی)
آبکاری طلا تزئینی رایجترین نوع آبکاری است و کاربرد تزئینی دارد. این روش غالبا برای پوشش زیورآلات و وسایل دکوراتیو مثل قاب عکس، لوستر، یا شیرآلات ساختمان استفاده میشود. البته ضخامت پوشش آبکاری در وسایل تزیینی بین ۰.۵ تا ۳ میکرون و در زیورآلات حدود ۰.۷۵ تا ۲.۵ است. این نوع آبکار تنوع رنگبندی دارد که میتواند سبز، سفید، زرد، صورتی یا قرمز باشند. برای افزایش کیفیت آبکاری سیانیدی اغلب از یک زیر لایه نیکل براق هم استفاده میکنند که زیبایی و جلوهای چشمنواز به آبکاری میدهد.
آبکاری طلا اسیدی
در آبکاری طلا اسیدی درصد خلوص پوشش 99.99 میباشد. این روش به گونهای است که PH روکش در محدوده PH اسیدی قرار دارد. این پوشش بسته به نوع و میزان ترکیبات در برابر خوردگی و سایش کاملا مقاوم است و از دوام بسیار بالایی برخوردار میباشد. از جمله رنگهای روکش طلا در این روش آبکاری، رنگهای زرد، پرتقالی، سبز و بنفش می باشند.
آبکاری طلا آلیاژی
پوشش طلایی که در این روش روی فلز کشیده میشود ثبات رنگ و دوام بسیار بالایی دارد. البته جنس فلزی که آبکاری طلا آلیاژی روی آن انجام میشود نیز در دوام و استحکام آن تأثیر بسزایی دارد. آبکاری طلا آلیاژی غالبا برای جوشکاری و لحیمکاری مناسب است. پوشش طلایی که روی این قطعات قرار گرفته در مواجهه با آلودگی جوی سبب ایجاد یک لایه سطحی اکسید طلا میشود که در نتیجه آن مقاومت فلز افزایش مییابد.
از این روش آبکاری بر روی تجهیزات پزشکی، دندانپزشکی، و مصارف صنعتی و هواپیمایی استفاده می نمایند.
آبکاری طلا سولفیتی
پوشش طلایی در این روش آبکاری بسیار زیبا و درخشان است. زیرا در آبکاری طلا سولفیتی توزیع یکنواخت بوده و دانهبندی ظریف و براق است، به همین خاطر خروجی کار خاص و بی نظیر است .از دیگر مزیتهای آبکاری طلا سولفیتی میتوان به قدرت پرتاب بالای آن اشاره کرد، طوری که در این روش آبکاری در هر دقیقه 8 میکرون از قطعه مورد نظر پوشش داده میشود.
در آموزشگاه طلا و جواهر سازی فتاحی انواع دوره های آبکاری طلا و جواهر به صورت کاملا تخصصی ارائه می گردد
از جمله این دوره ها :
آبکاری طلا ، آبکاری پلادیوم ، آبکاری رودیوم ، آبکاری نقره و انواع آبکاری ماجیکی به صورت تخصصی ارائه می گردد.
برای شرکت در این دوره ، تاریح ثبت نام و برای کسب اطلاعات بیشتر درباره دوره آبکاری طلا و جواهر با شماره تماس های قید شده تماس حاصل نمایید.